Complice Blog

Give. Experience. Enjoy.

Cum sa oferi cadouri potrivite in functie de cultura?

 

 

Surprinzator sau nu, alegerea cadourilor nu este usoara deloc! Daca ti se pare destul de stresant sa gasesti cadoul porivit pentru cei dragi, atunci trebuie sa stii ca problema devine cu atat mai complicata cand trebuie sa oferi un dar cuiva dintr-o cultura diferita de a ta. Semnificatiile lucrurilor si ale actului de a oferi sunt diferite, astfel ca merita sa fii informat in prealabil despre unele dinre cele mai interesante traditii. Si daca te gandesti ca un buchet de flori albe nu are cum sa nu fie un cadou reusit, vei fi suprins sa afli ca in cultura chineza albul este culoarea doliului!

pexels-photo-697224

 Regula de aur: insista!

China, Singapore, Taiwan, South Korea, Japonia

Se spune ca a sti sa oferi si sa primesti un cadou sunt aspecte ale bunului simt, insa ce te faci cand respectul are coordonate diferite in alte parti ale lumii? In numeroase tari din Asia de Est, in momentul in care oferi un cadou, ar trebui sa te astepti sa fii refuzat chiar si de trei ori si sa insisti pana va fi acceptat. Oricat de neabdator ar fi cel care il primeste, este o practica indelungata de a refuza cadourile pentru a nu parea mult prea entuziasmat sau lacom. De asemenea, daca te afli intr-o tara cu  asemenea cultura a cadourilor, este recomandat sa te conformezi traditiei pentru a fi politicos, chiar daca primul instinct este de a rupe ambalajul cat mai repede!

Nu e mana corecta!

India, Africa, Asia de Est, Orientul Mijlociu

De cele mai multe ori conteaza cadoul in sine si nici nu te-ai gandi ca modul propriu-zis in care il inmanezi cuiva ar conta, insa… In India si Orientul Mijlociu mana stanga este considerata murdara si trebuie ca intotdeauna sa ai grija sa oferi si sa primesti cadoul folosindu-te de mana dreapta. Pe de alta parte, in Asia de Est (China, Thailanda, Vietnam) intotdeauna va trebui sa inmanezi si sa primesti un cadou utlizandu-ti ambele maini si cu palmele in sus.

Obiecte ascutite sau lucruri taboo? Hm, poate nu…

Asia de Est, Brazilia, Italia, Peru, Elvetia, China

Ai vazut un cadou foarte simpatic si vrei sa il cumperi imediat? Asigura-te intai ca nu este un cutit, o foarfeca sau orice altceva ascutit daca il oferi cuiva din Asia de Est, Brazilia, Italia, Peru sau Elvetia! Se pare ca obiectele ascutite semnifica dezbinarea unei legaturi sau relatii si oricat de tentat ai fi sa achizitionezi asa ceva, mai bine renunta! Mai mult, in China oferirea drept cadou a unei umbrele are aceeasi semnificatie a distrugerii unei relatii, iar servetelele si ceasurile sunt considerate obiecte taboo ce au semnificatia mortii. In fond, atat de multe restrictii s-ar putea sa iti limiteze cautarile si sa te conduca direct la cadoul perfect!

pexels-photo-1050256

 

 

 

Give. Experience. Enjoy.

Catinca Paunescu